Kaszę ugotuj zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu. Posiekaj szalotki, czosnek przeciśnij przez praskę. Szalotkę i czosnek pomieszaj z oliwą. Pomidory i mozzarellę pokrój w kostkę. W misce wymieszaj ugotowaną kaszę, szalotkę z czosnkiem i oliwą, pomidory oraz mozzarellę. Dodaj rodzynki i orzechy. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj. Bakłażana przekrój na pół. Usuń nasiona tak, by zrobić miejsce na farsz. Na bakłażana wyłóż farsz. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. W tym czasie posiekaj świeżą bazylię i oregano. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z ziołami, szczyptą papryki słodkiej. Dodaj sól i pieprz do smaku i dokładnie przemieszaj. Gotowego bakłażana polej sosem. Możesz ozdobić danie świeżą bazylią.
Składniki na sos:
Jogurt naturalny gęsty
świeża bazylia
świeże oregano
papryka słodka Lewiatan
sól
pieprz
Smacznego!
Dodaj do ulubionych