Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Wiśnie w kruszonce z sosem karmelowym i lodami

Potrzebne składniki:

Wymieszaj mąkę z brązowym cukrem, kawałkami schłodzonego masła i wyrabiaj, by powstała kruszonka (ciasto nie może się zlepić). Schłodź przez 10 min w lodówce. Wiśnie wydryluj i osącz. Ceramiczne naczynie do zapiekania wysyp 1/3 ciasta. Rozłóż na nim równą warstwę wiśni, na nich rozsyp resztę kruszonki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 30 min.

Zrób sos:
Rozgrzej głęboki rondel z grubym dnem, wsyp biały cukier. Dodaj wodę i podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się bursztynowa. Dodaj 6 łyżek masła i mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietanę i mieszaj, aż sos będzie gładki. Gorące porcje wiśni w kruszonce rozłóż na talerzach lub w pucharkach, każdą uzupełnij kulką lodów i polej sosem.

Składniki na sos:

szklanka białego cukru
4 łyżki wody
6 łyżek masła
1/2 szklanki śmietany kremówki
opakowanie lodów śmietankowych z wiśniami

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Zobacz na filmie, jak to zrobić:

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
0 0 głosy
Ocena
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zostaw komentarz!x
()
x