Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Tort kokosowy

Potrzebne składniki:

AdobeStock_120816422

Lista zakupów

Wyczyść listę

Oddzielone od żółtek białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj powoli cukier. Dodaj żółtka i dalej ubijaj. Do puszystej masy wsyp mąkę. Delikatnie przemieszaj. Masę przelej do tortownicy o średnicy 20 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 40 minut. Czekoladę rozpuść na parze. Odstaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij z fixem. Połącz śmietanę z czekoladą i wiórkami kokosowymi. Delikatnie przemieszaj. Biszkopt podziel na 3 części. Pierwszy z nich przełóż masą. Dodaj kolejny płat biszkoptowy, nasącz likierem, dodaj warstwę masy. Przykryj biszkoptem, nasącz likierem, posmaruj niewielką ilością masy i posyp uprażonymi wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Dodatkowo możesz udekorować tort pralinami kokosowymi.

Składniki na masę:

500 ml śmietany 36%
1 tabliczka białej czekolady
fix do śmietany
1 opakowanie wiórków kokosowych Lewiatan
migdały płatki Lewiatan
likier kokosowy do nasączenia biszkoptu

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Zobacz na filmie, jak to zrobić:

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
0 0 głosy
Ocena
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zostaw komentarz!x
()
x