Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Sernik ze słodką bezą

Potrzebne składniki:

AdobeStock_120816422

Lista zakupów

Wyczyść listę

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem lub posiekaj nożem. Wyłóż na stół i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń
w folię i odstaw na 20 minut do lodówki. Wysoką blaszkę o wymiarach 22 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim dno przygotowanej blaszki. Nakłuj widelcem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piecz około 15 minut. Jajka i żółtko ubij i z cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Dodaj twaróg na sernik Włoszczowa, budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Na koniec wlej mleko i roztopione masło, ponownie wymieszaj. Masę wylej na podpieczony spód. Całość wstaw ponownie do piekarnika i piecz około 45 minut w 180ºC. W tym czasie przygotuj masę bezową. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawaj do piany małymi partiami cukier. Otrzymana piana musi być sztywna i gładka. Na upieczone ciasto wyłóż masę bezową i równo rozprowadź. Dodatkowo możesz za pomocą dużego widelca zrobić na bezie dekoracyjne fale. W piekarniku zmniejsz temperaturę do 150ºC. Sernik włóż ponownie do pieca i piecz jeszcze około 20 minut, aż beza lekko się zarumieni. Sernik wystudź w uchylonym piekarniku.

Składniki na masę serową:

1 kg twarogu na sernik
100 g masła
200 g cukru
1 cukier wanilinowy
4 jajka
1 żółtko
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
350 ml mleka 3% Lewiatan

Składniki na bezę:

4 białka
250 g cukru

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Zobacz na filmie, jak to zrobić:

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
0 0 głosy
Ocena
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zostaw komentarz!x
()
x