Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Schab po sztygarsku

Potrzebne składniki:

AdobeStock_120816422

Lista zakupów

Wyczyść listę

Schab natnij wzdłuż na 3/4 głębokości, uważając, by nie przeciąć mięsa do końca. Rozchyl w miejscu nacięcia, formując szeroki płat. Mięso delikatnie rozbij tłuczkiem. Natrzyj solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i musztardą. Pośrodku ułóż obraną z osłonki kiełbasę i zwiń płat schabu w roladę, mocno obwiązując białą bawełnianą nicią. Obtocz w mące i smaż na patelni, rumieniąc z każdej strony. Schab przełóż do naczynia żaroodpornego, obłóż pokrojoną w ćwiartki cebulą, podlej bulionem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz pół godziny, skrapiając roladę wytwarzającym się sosem, a w razie potrzeby wodą albo bulionem. Oprósz mięso kminkiem i piecz kolejne 30 minut. Powstały z pieczenia sos zagęść mąką. Roladę podawaj z sosem, kluskami śląskimi oraz modrą kapustą.

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Zobacz na filmie, jak to zrobić:

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
0 0 głosy
Ocena
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zostaw komentarz!x
()
x