Schab natnij wzdłuż na 3/4 głębokości, uważając, by nie przeciąć mięsa do końca. Rozchyl w miejscu nacięcia, formując szeroki płat. Mięso delikatnie rozbij tłuczkiem. Natrzyj solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i musztardą. Pośrodku ułóż obraną z osłonki kiełbasę i zwiń płat schabu w roladę, mocno obwiązując białą bawełnianą nicią. Obtocz w mące i smaż na patelni, rumieniąc z każdej strony. Schab przełóż do naczynia żaroodpornego, obłóż pokrojoną w ćwiartki cebulą, podlej bulionem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz pół godziny, skrapiając roladę wytwarzającym się sosem, a w razie potrzeby wodą albo bulionem. Oprósz mięso kminkiem i piecz kolejne 30 minut. Powstały z pieczenia sos zagęść mąką. Roladę podawaj z sosem, kluskami śląskimi oraz modrą kapustą.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych