Pieczenie chleba wcale nie musi być trudne! Zobacz w kilku krokach, jak przygotować pyszny domowy chleb.
Krok 1
Rozrób drożdże, utrzyj je z cukrem, łyżką mąki i taką ilością wody, by osiągnąć gęstość śmietany. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia.
Krok 2
Do mąki dodaj sól, wyrośnięte drożdże i resztę wody, wymieszaj. Wyrabiaj ciasto, aż będzie łatwo odchodzić od dłoni i od ścianek miski.
Krok 3
Miskę z ciastem nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (około 1 godziny).
Krok 4
Formę do pieczenia, naczynie żaroodporne lub gliniany garnek (namocz go wcześniej w wodzie przez 15 minut), posmaruj oliwą i wysyp otrębami. Umieść w formie ciasto, przykryj i wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw piekarnik na 250ºC i piecz chleb 1 godzinę i 15 minut.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych