Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Ptysie z kremem limonkowym

Potrzebne składniki:

AdobeStock_120816422

Lista zakupów

Wyczyść listę

W rondelku zagotuj wodę. W wodzie rozpuść masło. Zmniejsz ogień i wsyp mąkę. Energicznie mieszaj, by masa się nie
przypaliła. Gdy ciasto będzie szkliste, odstaw je na bok do ostygnięcia. Do masy dodaj stopniowo jajka i miksuj do
uzyskania jednolitej, gęstej masy. Wyłóż po łyżeczce masy na papier do pieczenia. Formując ptysie, pamiętaj o zachowaniu
odstępu, gdyż urosną. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Sok z 2 wyciśniętych limonek przelej do rondelka. Dodaj uprzednio startą skórkę z 2 limonek. Dolej odrobinę wody, dodaj cukier puder i podgotuj około 2 minuty. Mąkę ziemniaczaną zmieszaj z 2 łyżkami wody i dolej do rondelka. Mieszaj do momentu, aż powstanie kisiel. Odstaw do
ostygnięcia. Ubij śmietanę na sztywną masę. Do ubitej śmietany dodaj kisiel limonkowy i dokładnie wymieszaj.
Upieczone ptysie przekrój na pół, wyłóż łyżeczkę masy, złóż. Czekoladę połamaną na małe kawałki rozpuść w kąpieli wodnej.
Ptysie polej rozpuszczoną czekoladą.

Składniki na krem:

2 limonki
100 g cukru pudru
250 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
czekolada gorzka 70% Lewiatan
papier do pieczenia Lewiatan

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Zobacz na filmie, jak to zrobić:

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
0 0 głosy
Ocena
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zostaw komentarz!x
()
x