Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Pstrąg w pomidorach po góralsku

Potrzebne składniki:

AdobeStock_120816422

Lista zakupów

Wyczyść listę

Na początek przygotuj sos. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklij ją na złocisty kolor, a następnie dodaj pomidory i przyprawy. Wszystko gotuj do momentu, kiedy pomidory się rozgotują. Gdy sos będzie gotowy, przetrzyj go przez sito i duś na małym ogniu, aż zgęstnieje. Pokrojoną w kostkę dymkę mocz przez godzinę w mleku. Następnie wyjmij ją, smaż na maśle przez kilka minut i dodaj do sosu pomidorowego. Rybę posól, popieprz, skrop sokiem z cytryny. Następnie obtocz w mące i usmaż. Gotową rybę przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15-20 min. Danie podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Składniki na sos:

3 puszki pomidorów całych Lewiatan
3 małe cebule
1/2 łyżeczki papryki słodkiej Lewiatan
szczypta tymianku
szczypta bazylii
szczypta oregano
2 łyżki oleju rzepakowego Lewiatan
sól Lewiatan
pieprz czarny mielony Lewiatan

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Zobacz na filmie, jak to zrobić:

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
0 0 głosy
Ocena
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zostaw komentarz!x
()
x