Kalarepki pokrój w grubsze plasterki. Bazylię oraz koperek drobno posiekaj i dokładnie wymieszaj z serkiem, majonezem, chrzanem, odrobiną soli oraz pieprzu. Plastry łososia pokrój w drobną kostkę. Z tortilli wytnij krążki o średnicy odrobinę większej niż średnica kalarepy. Wycięte placuszki podgrzej na suchej patelni, tak aby ładnie się zarumieniły. Ułóż je na półmisku i na każdym z nich połóż plasterek kalarepki oraz krem z serka. Posyp je łososiem i umieść na nich kolejne plasterki kalarepy. Jeszcze raz powtórz wszystkie warstwy. Na koniec całość polej sosem z bazylii.
Składniki na sos:
- pęczek bazylii
- 3 ząbki czosnku
- 90 ml oliwy
- skórka z połowy cytryny
- sól Lewiatan
- pieprz czarny mielony Lewiatan
Składniki sosu umieść w blenderze i zmiksuj na gładki, gęsty sos.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych