Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Polędwiczki słodko-pikantne

Potrzebne składniki:

AdobeStock_120816422

Lista zakupów

Wyczyść listę

Polędwiczki umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je na około centymetrowe paski. Wymieszaj ze sobą miód, musztardę francuską, musztardę sarepską i olej. Dodaj paprykę słodką, papryką ostrą, tymianek, oregano, majeranek i sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Dodaj polędwiczki i przemieszaj je z marynatą, tak aby składniki dokładnie pokryły mięso. Polędwiczki wstaw do lodówki. W tym czasie pokrój ziemniaki na plasterki. Posyp je tymiankiem i polej odrobiną oleju. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około pół godziny. Rozgrzej olej na patelni i układaj zamarynowane mięso. Smaż z każdej strony do uzyskania lekko chrupiącej skórki. Polędwiczki podawaj z pieczonymi ziemniakami z tymiankiem.

Składniki na marynatę:

3 łyżki miodu wielokwiatowego Lewiatan
3 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżka musztardy sarepskiej Lewiatan
3 łyżeczki papryki słodkiej Lewiatan
1 łyżeczka papryki ostrej
2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka majeranku Lewiatan
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka oleju uniwersalnego Lewiatan

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Zobacz na filmie, jak to zrobić:

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
5 1 zagłosuj
Ocena
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zostaw komentarz!x
()
x