Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Do rumianej cebuli dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Nalej ciepłej wody do małego rondelka i rozpuść w nim pół kostki warzywnej. Wywarem zalej cebulę z koncentratem. Dopraw pieprzem. Duś przez około 10 minut. Na koniec dodaj świeżą bazylię. Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj. Cukinię zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Odciśnij nadmiar soku. Przełóż odsączoną cukinię do miski, dodaj natkę, czosnek, 2 jajka i mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj po łyżce masy i smaż do momentu, aż placuszki będą rumiane. Podawaj z sosem pomidorowo-bazyliowym i świeżą bazylią.
Składniki na sos:
koncentrat pomidorowy Lewiatan
cebula czerwona
kostka warzywna Lewiatan
pieprz mielony Lewiatan
świeża bazylia
Smacznego!
Dodaj do ulubionych