Gulasz:
Mięso pokrój w kostkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, słodką papryką i pieprzem. Następnie obtocz przyprawione mięso w mące. W garnku rozgrzej olej. Obsmaż mięso. Następnie zalej wodą, dodaj ziele angielskie, 4 ziarenka pieprzu i podgotuj. Paprykę pokrój w kostkę. Cebule drobno posiekaj. Podsmaż warzywa na patelni, a następnie dodaj do mięsa. Dodaj koncentrat pomidorowy i zamieszaj. Zmniejsz ogień i duś przez około 40 minut. Na koniec dodaj mąkę zmieszaną z wodą i zagęść gulasz.
Składniki na gulasz:
1 kg mięsa z łopatki wieprzowej
2 czerwone papryki
2 cebula
2 ząbki czosnku
180 g śmietany 18%
1 łyżka mąki wrocławskiej Lewiatan
3 łyżki oleju uniwersalnego Lewiatan
1 łyżeczka papryki słodkiej Lewiatan
koncentrat pomidorowy Lewiatan
olej uniwersalny Lewiatan
sól
pieprz mielony Lewiatan
pieprz ziarnisty Lewiatan
ziele angielskie Lewiatan
natka pietruszki do przystrojenia
Placki ziemniaczane:
Ziemniaki zetrzyj na tarce. Odsącz nadmiar wody. Do masy ziemniaczanej dodaj pokrojoną cebulę. Dodaj jajko i mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Smaż placki z obu stron na złoty kolor.
Ciepłe placki polej sosem gulaszowym, złóż na pół. Podawaj z łyżką śmietany i udekoruj natką pietruszki.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych