Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Piszinger z rumem

Potrzebne składniki:

AdobeStock_120816422

Lista zakupów

Wyczyść listę

Miękkie masło utrzyj na gładką masę. Następnie dodaj cukier puder, żółtka oraz rum. Wszystkie składniki połącz do uzyskania jednolitej konsystencji. Orzechy oraz śliwki pokrój na drobne kawałki. Do szklanej lub metalowej miseczki wrzuć pokruszoną czekoladę i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Gdy czekolada będzie płynna, dodaj ją do wcześniej przygotowanej masy maślanej, dorzuć posiekane orzechy oraz śliwkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masą przełóż wszystkie wafle. Ostatniego wafla nie smaruj, tylko połóż na nim deskę do krojenia, przyciśnij czymś ciężkim i całość wstaw do lodówki na 3 godz. 15 min. przed wyjęciem wafli z lodówki przygotuj polewę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a kiedy będzie już płynna, dodaj masło i mieszaj do momentu, gdy składniki się połączą. Wafle wyjmij z lodówki, zdejmij z nich obciążenie i polej polewą. Na końcu całość posyp pokruszonymi bakaliami i drobno pokrojonymi suszonymi śliwkami. Gotowy torcik odstaw na godzinę do lodówki, aby polewa stężała.

Składniki na polewę:

100 g czekolady gorzkiej 70% Lindt
80 g czekolady mlecznej
3 łyżeczki masła kilka orzechów włoskich Lewiatan
kilka migdałów łuskanych Lewiatan
3 śliwki suszone Lewiatan

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Zobacz na filmie, jak to zrobić:

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
0 0 głosy
Ocena
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zostaw komentarz!x
()
x