Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Pierś z kaczki z pomidorami i cytrusami

Potrzebne składniki:

AdobeStock_120816422

Lista zakupów

Wyczyść listę

Kaczkę umyj, osusz oraz ponacinaj skórkę w kratkę. Obsyp ją szczyptą pieprzu, soli, przyprawą uniwersalną oraz odrobiną tymianku. Przełóż do naczynia, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Następnie rozgrzej na patelni odrobinę oleju i połóż na nim piersi kaczki skórą do dołu. Smaż około 2-3 minuty z każdej ze stron. Usmażone piersi przełóż na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do około 150 stopni C. Piecz około 12-15 minut. W garnku zagotuj sok z wcześniej sparzonej i wyciśniętej pomarańczy z dodatkiem miodu. Następnie dodaj pomidory. Całość delikatnie podgotuj. Dopraw solą i pieprzem. W międzyczasie podsmaż pokrojoną pomarańczę, grejpfruta oraz posiekaną drobno cebulę aż złapią ładny złocisty kolor (około 4-5 minut), następnie dodaj całość do pomidorów. Delikatnie wymieszaj i odstaw z ognia. Gotową kaczkę podawaj z przygotowanym sosem pomidorowo-cytrusowym.

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Zobacz na filmie, jak to zrobić:

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
0 0 głosy
Ocena
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zostaw komentarz!x
()
x