Oczyszczoną, pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę obsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj posiekaną cebulę z czosnkiem, startą na tarce marchewkę. Smaż do momentu, aż wątróbka i warzywa będą rumiane. Do wątróbki dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki bułkę. Zalej niewielką ilością mleka. W dużej misce wymieszaj surowe mięso mielone z wątróbką z warzywami. Zblenduj lub przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj jajko, wymieszaj. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż liście laurowe. Rozłóż mięsną masę. Na wierzchu ułóż kilka listków laurowych. Piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pasztet pozostaw do ostygnięcia. Podawaj z pieczywem, natką pietruszki i łyżeczką żurawiny.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych