Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Pączki z powidłami śliwkowymi

Potrzebne składniki:

AdobeStock_120816422

Lista zakupów

Wyczyść listę

Przygotuj rozczyn na ciasto: drożdże skrusz do miski, dodaj 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia na około 15 minut. Żółtka utrzyj z cukrem. Mąkę przesiej do dużej miski i wymieszaj z solą. Do mąki dodaj wyrośnięty rozczyn oraz resztę ciepłego mleka. Dokładnie wymieszaj, na koniec dodając żółtka. Ciasto wyrabiaj przez 15 minut, dodaj stopione i wystudzone masło, spirytus i wyrób jeszcze przez kolejne 5 minut. Gotowe ciasto przełóż do wysypanej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po około 1,5 godziny, gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj je na grubość około 2 cm. Szklanką wykrój z niego kółka, na środku których połóż po łyżeczce konfitury węgierkowej Łowicz. Każdego pączka dokładnie zlep palcami, po czym przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W wysokim garnku dobrze rozgrzej smalec i smaż na nim pączki z obu stron po około 2 minuty na rumiany kolor. Posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Zobacz na filmie, jak to zrobić:

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
0 0 głosy
Ocena
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zostaw komentarz!x
()
x