Przygotuj rozczyn na ciasto: drożdże skrusz do miski, dodaj 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia na około 15 minut. Żółtka utrzyj z cukrem. Mąkę przesiej do dużej miski i wymieszaj z solą. Do mąki dodaj wyrośnięty rozczyn oraz resztę ciepłego mleka. Dokładnie wymieszaj, na koniec dodając żółtka. Ciasto wyrabiaj przez 15 minut, dodaj stopione i wystudzone masło, spirytus i wyrób jeszcze przez kolejne 5 minut. Gotowe ciasto przełóż do wysypanej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po około 1,5 godziny, gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj je na grubość około 2 cm. Szklanką wykrój z niego kółka, na środku których połóż po łyżeczce konfitury węgierkowej Łowicz. Każdego pączka dokładnie zlep palcami, po czym przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W wysokim garnku dobrze rozgrzej smalec i smaż na nim pączki z obu stron po około 2 minuty na rumiany kolor. Posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych