Do miski wrzuć jajko, wlej masło i mleko, dodaj mąkę oraz odrobinę soli. Zmiksuj na gładką masę i odstaw na 30 minut. W tym czasie por i pieczarki pokrój na drobne kawałki. Pietruszkę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i smaż na nim por oraz pieczarki przez kilka minut. Odparuj nadmiar płynu. Dodaj mąkę i całość przesmaż na złoty kolor. Wlej mleko, dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu około 12 minut. Odstaw do przestygnięcia, po czym dodaj część startego sera, jajko, zioła, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Usmaż naleśniki na maśle. Żaroodporną formę wysmaruj masłem i nagrzej piekarnik do 220 stopni. Naleśniki posmaruj nadzieniem, zwiń jak krokiety i ułóż w naczyniu. Posyp pozostałym startym serem. Zapiekaj przez około 30 minut.
Składniki na nadzienie:
- 1 por
- 100 g pieczarek
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 150 ml mleka Lewiatan 3 %
- 250 g startego żółtego sera
- 1 jajko
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Smacznego!
Dodaj do ulubionych