Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Mazurek z kajmakiem

Potrzebne składniki:

AdobeStock_120816422

Lista zakupów

Wyczyść listę

Żółtka przetrzyj przez sito. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj zimne masło cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i szybko oraz dokładnie posiekaj nożem. Następnie szybko zagnieć ciasto, zawiń w papier lub folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie 3/4 ciasta rozwałkuj na grubość około 1 cm. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Boki wyłóż uformowanym w wałek pozostałym ciastem. Nożem zrób wzorek w paseczki, spód ciasta ponakłuwaj widelcem. Włóż do zimnego piekarnika, nastaw na 200 stopni i piecz przez 25 minut na jasno-złoty kolor. Po pieczeniu ciasto pozostaw do ostygnięcia, po czym posmaruj masą kajmakową. Wierzch udekoruj fantazyjnie bakaliami Lewiatan.

Do dekoracji możesz użyć:

  • rodzynki sułtańskie Lewiatan
  • morele suszone Lewiatan
  • migdały łuskane Lewiatan
  • suszona żurawina Lewiatan
  • wiórki kokosowe Lewiatan
  • orzechy włoskie Lewiatan
  • papier do pieczenia Lewiatan

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Zobacz na filmie, jak to zrobić:

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
0 0 głosy
Ocena
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zostaw komentarz!x
()
x