Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Makowiec

Potrzebne składniki:

AdobeStock_120816422

Lista zakupów

Wyczyść listę

Przygotuj rozczyn na ciasto: drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i łyżką cukru pudru, odstaw w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubij z resztą cukru. Wlej rozczyn do przesianej mąki, dodaj miękkie masło, jajka z cukrem
i szczyptę soli. Zagnieć ciasto, odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem, aby podwoiło swoją objętość (30-40 minut).
Na posypanym mąką blacie rozwałkuj wyrośnięte ciasto na 2 prostokąty o grubości około 1,5 cm. Na obu rozsmaruj
po pół masy makowej. Zwiń w rulony wzdłuż dłuższego boku. Połóż strucle na natłuszczoną blachę. Piecz 30-40 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzone ciasto możesz polukrować.

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Zobacz na filmie, jak to zrobić:

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
0 0 głosy
Ocena
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zostaw komentarz!x
()
x