Pokrojony na kromki chleb susz przez kilka dni, aż będzie twardy, lub piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 5 min. Ususzone pieczywo przełóż do większego naczynia, wsyp miętę, zalej wrzącą wodą i odstaw na kilka godzin. Drożdże rozetrzyj z kilkoma łyżkami cukru. Kiedy woda z chlebem całkowicie ostygną, przecedź je przez gazę złożoną z kilku warstw (chleb nie będzie Ci już potrzebny). Do wywaru z pieczywa dodaj pozostały cukier, roztarte drożdże oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj i przechowaj przez 24 godz. w temperaturze pokojowej przykryte ściereczką. Po tym czasie przelej kwas do butelek szklanych i do każdej z nich wrzuć po jednym rodzynku. Butelki zamknij i wstaw do chłodnego pomieszczenia. Kwas będzie gotowy do spożycia po 3 dniach. Zamknięte szczelnie butelki z kwasem możesz przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu nawet przez kilka tygodni.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych