Najpierw przygotuj ciasto. Drożdże rozetrzyj z łyżką mleka i cukru, następnie odstaw w ciepłe miejsce, aby powstał zaczyn. Do osobnej miski wrzuć mąkę, pozostały cukier, masło, żółtka, mleko oraz olejek pomarańczowy. Wszystko ze sobą połącz i dodaj zaczyn. Wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Odstaw je ponownie w ciepłe miejsce na 50 min. do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj masę. Masło zmiksuj z cukrem, a następnie, cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku i po jednej łyżce twarogu, który wcześniej należy zmielić trzykrotnie. Z pięciu białek ubij pianę na sztywno i delikatnie połącz z masą serową oraz pokrojonymi drobno bakaliami. Następnie przygotuj kruszonkę. Herbatniki rozkrusz lub zblenduj na drobne kawałki. Masło rozpuść i dodaj do herbatników. Tak powstała kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wysmarowaną tłuszczem. Na ciasto wyłóż masę serową i posyp kruszonką. Piecz w temperaturze 200°C przez około godz. Kiedy ciasto będzie gotowe, uchyl drzwi piekarnika i zostaw w nim wypiek
do wystygnięcia.
Składniki na masę:
500 g tłustego twarogu
150 g cukru
50 g masła
3 jajka (oddziel białko od żółtek)
2 białka (pozostałe z przygotowania ciasta)
30 g orzechów włoskich Lewiatan
30 g orzechów laskowych Lewiatan
30 rodzynek sułtańskich Lewiatan
Składniki na kruszonkę:
85 g herbatników Petit Beurre Lewiatan
100 g masła
Smacznego!
Dodaj do ulubionych