Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Kluski śląskie z modrą kapustą

Potrzebne składniki:

AdobeStock_120816422

Lista zakupów

Wyczyść listę

Na początku przygotuj kapustę. Oczyść ją z uszkodzonych liści i poszatkuj. Przełóż ją do garnka, zalej wodą, lekko posól i gotuj do miękkości. Następnie odcedź kapustę i wrzuć do miski. Boczek pokrojony w większą kostkę smaż na suchej patelni, aż będzie lekko chrupiący. Następnie dodaj do niego cebulę i smaż do momentu, kiedy złapie lekko złocisty kolor. Na koniec dodaj ugotowaną kapustę, dopraw solą, pieprzem, cukrem, skrop delikatnie sokiem z cytryny z dodatkiem octu i wszystko wymieszaj ze sobą na patelni. Uważaj, żeby nie przesadzić z octem i cytryną. Kiedy kapusta będzie gotowa, przygotuj kluski. Ugotowane w lekko osolonej wodzie ziemniaki jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę lub ubij tłuczkiem do ziemniaków. Gdy już przestygną, dodaj obie mąki, żółtka i dopraw solą. Całość zagnieć, ulep kuleczki wielkości piłeczki pingpongowej, lekko
je spłaszcz i zrób w nich palcem dołek. Przygotowane kluski zagotuj w osolonej wodzie na średnim ogniu i gotuj około 5 min. do wypłynięcia. Następnie okraś je podsmażonym na łyżeczce masła bekonie pokrojonym w paski. Podawaj z kapustą.

Składniki na kluski:

1 kg ziemniaków
2 żółtka
1 czubata łyżka mąki poznańskiej Lewiatan
100 g mąki ziemniaczanej
sól lewiatan
100 g surowego wędzonego bekonu
1 łyżeczka masła

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Zobacz na filmie, jak to zrobić:

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
0 0 głosy
Ocena
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zostaw komentarz!x
()
x