Na początku przygotuj kapustę. Oczyść ją z uszkodzonych liści i poszatkuj. Przełóż ją do garnka, zalej wodą, lekko posól i gotuj do miękkości. Następnie odcedź kapustę i wrzuć do miski. Boczek pokrojony w większą kostkę smaż na suchej patelni, aż będzie lekko chrupiący. Następnie dodaj do niego cebulę i smaż do momentu, kiedy złapie lekko złocisty kolor. Na koniec dodaj ugotowaną kapustę, dopraw solą, pieprzem, cukrem, skrop delikatnie sokiem z cytryny z dodatkiem octu i wszystko wymieszaj ze sobą na patelni. Uważaj, żeby nie przesadzić z octem i cytryną. Kiedy kapusta będzie gotowa, przygotuj kluski. Ugotowane w lekko osolonej wodzie ziemniaki jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę lub ubij tłuczkiem do ziemniaków. Gdy już przestygną, dodaj obie mąki, żółtka i dopraw solą. Całość zagnieć, ulep kuleczki wielkości piłeczki pingpongowej, lekko
je spłaszcz i zrób w nich palcem dołek. Przygotowane kluski zagotuj w osolonej wodzie na średnim ogniu i gotuj około 5 min. do wypłynięcia. Następnie okraś je podsmażonym na łyżeczce masła bekonie pokrojonym w paski. Podawaj z kapustą.
Składniki na kluski:
1 kg ziemniaków
2 żółtka
1 czubata łyżka mąki poznańskiej Lewiatan
100 g mąki ziemniaczanej
sól lewiatan
100 g surowego wędzonego bekonu
1 łyżeczka masła
Smacznego!
Dodaj do ulubionych