Z chleba wykrój kwadraciki o boku 3 cm lub krążki o takiej średnicy. Przygotuj pasty.
Składniki na pastę jajeczną:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 100 g śmietankowego serka topionego
- pół pęczka szczypiorku
- 2 łyżki majonezu stołowego Lewiatan
Jajka zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach, dodaj serek topiony Hochland, posiekany szczypiorek i majonez. Wszystko dokładnie rozgnieć widelcem i wymieszaj.
Składniki na pastę orzechową:
- 50 g łuskanych orzechów włoskich
- 100 g śmietankowego serka topionego
- kawałek papryki świeżej lub konserwowej Lewiatan
Orzechy włoskie posiekaj na drobne kawałki, jeden plaster papryki pokrój w drobną kostkę, wszystko dodaj do serka i dokładnie wymieszaj.
Składniki na pastę ogórkową:
- ogórek zielony
- pół ząbka czosnku
- pół pęczka koperku
- 100 g śmietankowego serka topionego
Ogórek przekrój wzdłuż, wykrój gniazda nasienne a pozostałą część zetrzyj na tarce warzywnej. Koperek i czosnek posiekaj, dodaj wszystkie składniki do serka i dokładnie wymieszaj.
Posmaruj pieczywo pastami, by powstały trzy rodzaje kanapeczek, i udekoruj je według uznania gałązkami koperku, listkami sałaty i rukoli, plasterkami ogórka, pomidorów i rzodkiewek. Posyp solą i pieprzem.
Do przybrania:
- pęczek rzodkiewek
- pomidor
- małe listki sałaty zielonej, szpinaku lub rukoli
- sól, pieprz mielony Lewiatan
Smacznego!
Dodaj do ulubionych