Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Kaczka z modrą kapustą

Potrzebne składniki:

AdobeStock_120816422

Lista zakupów

Wyczyść listę

Sparzone liście kapusty poszatkuj, polej sokiem z cytryny i odstaw na czas przygotowywania kaczki. Na suchej patelni usmaż pokrojoną w drobną kostkę słoninę i odłóż na bok uzyskane skwarki. Na tłuszczu powstałym ze słoniny zeszklij połowę posiekanej cebuli, a następnie oprósz ją mąką i zasmaż. Piersi kaczki zrumień w rondlu na smalcu. Posiekaną wątróbkę przesmaż na maśle razem z drugą połówką posiekanej cebuli, podlej wodą i duś przez 30 min. Następnie dodaj do nich skwarki, kapustę, wino oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną kapustę przełóż do brytfanny, ułóż na niej pokrojoną na porcje kaczkę i duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Kaczkę podawaj z kaszą gryczaną.

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Zobacz na filmie, jak to zrobić:

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
0 0 głosy
Ocena
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zostaw komentarz!x
()
x