Sparzone liście kapusty poszatkuj, polej sokiem z cytryny i odstaw na czas przygotowywania kaczki. Na suchej patelni usmaż pokrojoną w drobną kostkę słoninę i odłóż na bok uzyskane skwarki. Na tłuszczu powstałym ze słoniny zeszklij połowę posiekanej cebuli, a następnie oprósz ją mąką i zasmaż. Piersi kaczki zrumień w rondlu na smalcu. Posiekaną wątróbkę przesmaż na maśle razem z drugą połówką posiekanej cebuli, podlej wodą i duś przez 30 min. Następnie dodaj do nich skwarki, kapustę, wino oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną kapustę przełóż do brytfanny, ułóż na niej pokrojoną na porcje kaczkę i duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Kaczkę podawaj z kaszą gryczaną.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych