Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Domowy makaron krok po kroku

Potrzebne składniki:

AdobeStock_120816422

Lista zakupów

Wyczyść listę

Niecała godzina wystarczy, aby cieszyć się pysznym domowym makaronem. Zobacz krok po kroku, jak to zrobić.

Krok 1

Wysyp mąkę na blat, wbij na nią jajka i oprósz odrobiną soli.

Krok 2

Wyrabiaj ciasto przez kilkanaście minut, aż będzie gładkie, elastyczne i lekko twarde. Jeśli wyjdzie zbyt suche, dodaj odrobinę wody. Ciasto można też wyrobić w misie miksera, a potem zagniatać je ręcznie przez 2 minuty.

Krok 3

Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż na 20 minut do lodówki.

Krok 4

Schłodzone ciasto podziel na części. Każdą z nich rozwałkuj na cieniutki placek, najlepiej na grubość 1 mm (pozostałe części ciasta muszą być w tym czasie okryte folią), podsypując minimalnie mąką. Pozostaw na stolnicy na 5 minut, lekko posyp mąką.

Krok 5

Następnie zwiń rozwałkowany placek w luźny rulon i pokrój na paseczki. Jeśli pokroisz cieniutko – uzyskasz nitki, jeśli grubiej, tak na szerokość około 1 cm – uzyskasz tagliatelle.

Krok 6

Gotuj makaron we wrzącej, osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedź i przelej zimną wodą.

Smacznego!

 

Dodaj do ulubionych

Zobacz na filmie, jak to zrobić:

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
0 0 głosy
Ocena
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zostaw komentarz!x
()
x