Niecała godzina wystarczy, aby cieszyć się pysznym domowym makaronem. Zobacz krok po kroku, jak to zrobić.
Krok 1
Wysyp mąkę na blat, wbij na nią jajka i oprósz odrobiną soli.
Krok 2
Wyrabiaj ciasto przez kilkanaście minut, aż będzie gładkie, elastyczne i lekko twarde. Jeśli wyjdzie zbyt suche, dodaj odrobinę wody. Ciasto można też wyrobić w misie miksera, a potem zagniatać je ręcznie przez 2 minuty.
Krok 3
Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż na 20 minut do lodówki.
Krok 4
Schłodzone ciasto podziel na części. Każdą z nich rozwałkuj na cieniutki placek, najlepiej na grubość 1 mm (pozostałe części ciasta muszą być w tym czasie okryte folią), podsypując minimalnie mąką. Pozostaw na stolnicy na 5 minut, lekko posyp mąką.
Krok 5
Następnie zwiń rozwałkowany placek w luźny rulon i pokrój na paseczki. Jeśli pokroisz cieniutko – uzyskasz nitki, jeśli grubiej, tak na szerokość około 1 cm – uzyskasz tagliatelle.
Krok 6
Gotuj makaron we wrzącej, osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedź i przelej zimną wodą.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych