Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Ciasto na pierogi krok po kroku

Potrzebne składniki:

AdobeStock_120816422

Lista zakupów

Wyczyść listę

Zobacz w kilku prostych krokach, jak przygotować doskonałe ciasto na pierogi.

Krok 1

Mąkę przesiej, większą część wysyp na stolnicę lub blat kuchenny. Zrób dołek, wlej ok. 200 ml ciepłej wody, mieszaj i zagniataj, dosypując pozostałą mąkę i szczyptę soli. Ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne.

Krok 2

Owiń lnianą ściereczką, odłóż na kilkanaście minut.

Krok 3

Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm (jeśli się klei do wałka lub do stolnicy, to znaczy, że jest w nim zbyt mało mąki i trzeba trochę dosypać).

Krok 4

Z ciasta wytnij krążki, nałóż ulubiony farsz (nie za dużo, żeby pierogi dały się zlepić), zlep pierogi (mocno, by nie było dziurek, przez które podczas gotowania farsz mógłby wypłynąć).

Krok 5

Gotuj w lekko osolonym wrzątku, aż pierogi wypłyną. Wyjmuj łyżką cedzakową.

Smacznego!

 

Dodaj do ulubionych

Zobacz na filmie, jak to zrobić:

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
0 0 głosy
Ocena
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zostaw komentarz!x
()
x