Zobacz w kilku prostych krokach, jak przygotować doskonałe ciasto na pierogi.
Krok 1
Mąkę przesiej, większą część wysyp na stolnicę lub blat kuchenny. Zrób dołek, wlej ok. 200 ml ciepłej wody, mieszaj i zagniataj, dosypując pozostałą mąkę i szczyptę soli. Ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne.
Krok 2
Owiń lnianą ściereczką, odłóż na kilkanaście minut.
Krok 3
Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm (jeśli się klei do wałka lub do stolnicy, to znaczy, że jest w nim zbyt mało mąki i trzeba trochę dosypać).
Krok 4
Z ciasta wytnij krążki, nałóż ulubiony farsz (nie za dużo, żeby pierogi dały się zlepić), zlep pierogi (mocno, by nie było dziurek, przez które podczas gotowania farsz mógłby wypłynąć).
Krok 5
Gotuj w lekko osolonym wrzątku, aż pierogi wypłyną. Wyjmuj łyżką cedzakową.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych