Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Ciasteczka francuskie z dwoma nadzieniami

Potrzebne składniki:

AdobeStock_120816422

Lista zakupów

Wyczyść listę

Całe opakowanie budyniu rozpuść w 200 ml chłodnego mleka. Pozostałe 200 ml mleka podgrzej. Do gorącego mleka dodaj rozpuszczony budyń. Dokładnie mieszaj do momentu, aż budyń zgęstnieje. Ostaw budyń na bok i poczekaj aż przestygnie. Ciasto francuskie rozwiń i podziel na pół. Pierwszą połówkę podziel na mniejsze kwadraty. Na środek każdego kwadratu wyłóż łyżeczkę powideł i zawiń w kształt trójkąta. Boki dośnij widelcem. Drugą część ciasta podziel na prostokąty. Na bok każdego prostokąta wyłóż odrobinę budyniu. Ciasto złóż na pół, boki dociśnij dokładnie widelcem. Jajko roztrzep i posmaruj nim każde ciasteczko. Możesz je przystroić płatkami migdałów lub orzechami włoskimi i cynamonem. Piecz w piekarniku zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. Gotowe ciasteczka przełóż na półmisek i poczekaj aż przestygną.

Składniki na pierwsze nadzienie:

5 łyżek powideł śliwkowych Lewiatan

Składniki na drugie nadzienie:

1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
400 ml mleka Lewiatan 3%

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Zobacz na filmie, jak to zrobić:

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
0 0 głosy
Ocena
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zostaw komentarz!x
()
x