Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Chłodnik litewski

Potrzebne składniki:

AdobeStock_120816422

Lista zakupów

Wyczyść listę

Drobno pokrojoną botwinkę wrzuć do garnka i zalej wodą oraz sokiem. Dodaj łyżeczkę cukru oraz soli. Połączone składniki zagotuj, a następnie pozostaw pod przykryciem na wolnym ogniu przez 5 min. Po tym czasie przełóż zawartość garnka do większej miski i odstaw do ostygnięcia. Umytą rzodkiewkę oraz ogórki zetrzyj na tarce i odciśnij z nich nadmiar wody. Szczypiorek oraz koperek posiekaj. Do chłodnej botwinki dodaj maślankę, jogurt oraz kefir. Całość lekko wymieszaj i połącz z ogórkami, rzodkiewką, koperkiem, szczypiorkiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na koniec dopraw solą, pieprzem, połową łyżeczki cukru i wyciśniętym sokiem z cytryny. Gotowy chłodnik wstaw do lodówki. Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Zobacz na filmie, jak to zrobić:

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
0 0 głosy
Ocena
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zostaw komentarz!x
()
x