Na początku przygotuj nadzienie. Pokrojoną w grubą kostkę cebulę wrzuć do wrzątku na około 2 min. Po tym czasie odcedź ją, dodaj do niej pokrojone w paski suszone pomidory i pokruszoną fetę. Wszystko wymieszaj i wstaw do lodówki. Drożdże zmieszaj dokładnie z cukrem, 3 łyżkami mąki oraz częścią lekko podgrzanego mleka i pozostaw do wyrośnięcia. Gotowy rozczyn oraz pozostałe ciepłe mleko dodaj do przesianej mąki z solą. Dodaj 2 jajka i wszystkie składniki połącz ze sobą. Pod koniec ugniatania ciasta dodaj rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż stanie się miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, włóż do miski oprószonej mąką, przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do momentu, kiedy podwoi swoją objętość (może to potrwać nawet 2 godz.). Gdy już ciasto odpowiednio wyrośnie – jeszcze raz delikatnie je wyrób. Następnie podziel na równe kawałki, uformuj z nich kulki wielkości piłeczek golfowych i rozwałkuj. Na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ułóż placuszki, zachowując odstępy między nimi. Na każdy z nich połóż nadzienie, przykryj je ręcznikiem i zostaw do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić swoją objętość). Zanim włożysz cebularze do piekarnika, posmaruj ich brzegi roztrzepanym jajkiem z odrobioną wody. Piecz placuszki w temperaturze 180°C przez 25 min.
Składniki na farsz:
2 duże cebule
1 słoik pomidorów
suszonych w oleju Lewiatan
250 g sera feta lub sera typu bałkańskiego
pieprz czarny mielony Lewiatan
Smacznego!
Dodaj do ulubionych