Na początku przygotuj galaretkę. Wsyp ją do ciepłej wody i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do przestudzenia. Zanim galaretka stężeje, dodaj do niej powidła. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą miksera. Tak przygotowanej masy nie wstawiaj do lodówki. W rondelku podgrzej miód, cukier, 2 łyżki mleka oraz masło. Składniki podgrzewaj na małym ogniu do momentu, kiedy rozpuści się cukier. Ziele angielskie i goździki rozgnieć w moździerzu. Mąkę połącz z sodą i przesiej, dorzuć przyprawy i lekko wymieszaj. Następnie dodaj wystudzony miód oraz wodę, ciasto zagnieć i bardzo dokładnie wyrób. Gotową masę podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na papierze do pieczenia do formatu blaszki 36×24. Pierwszy rozwałkowany placek ułóż wraz z papierem do pieczenia (papierem w stronę dna blaszki) na dnie blaszki, następnie posmaruj go powidłami zmieszanymi z galaretką i przykryj drugim plackiem. Po przełożeniu placka oderwij od niego papier
do pieczenia, na którym był rozwałkowany. Placki lekko dociśnij do siebie i posmaruj wierzch mlekiem. Na koniec migdały przekrój wzdłuż na pół i powtykaj je w wierzchnią część ciasta. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C do momentu, kiedy ciasto będzie odstawać od brzegów blaszki. Wyjmij je z piekarnika i jeszcze ciepłe pokrój w kwadratowe kawałki.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych