Do miseczki wlej oliwę, dodaj startą skórkę z wyparzonej wcześniej cytryny oraz wyciśnięty z niej sok. Następnie połącz ze sprasowanym czosnkiem, pokruszonym w moździerzu pieprzem (około 4-5 ziarenek) i pokrojoną drobno kolendrą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą i odstaw przygotowaną zalewę. Pokrojony w plastry o grubości centymetra ser usmaż na suchej, bardzo mocno rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor, dodaj do zalewy i dokładnie wymieszaj. Bułeczki maślane przetnij wzdłuż na pół i posmaruj masłem. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiecz, aż masło się rozpuści, a pieczywo zarumieni się z wierzchu. Gotowy ser układaj na bułeczkach, a na koniec polej całość pozostałym sosem. Przekąskę najlepiej zjeść od razu po przygotowaniu, kiedy jest jeszcze ciepła i chrupiąca.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych