Fasolę zalej letnią wodą i odstaw na noc. Następnie odcedź ją i ugotuj w świeżej wodzie. Umyte mięso zalej zimną\ wodą tak, aby było przykryte (powinno zostać ok. 2 litrów wywaru). Gotuj je do miękkości, a pod koniec gotowania dopraw solą. Wyjmij mięso i zachowaj pozostały bulion. Do wywaru pozostałego po mięsie dodaj startą na grubych oczkach marchew, seler, pietruszkę oraz posiekany por i cebulę. Całość zagotuj i dodaj grubo starte buraki. Gdy warzywa będą prawie miękkie, włóż obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a po kilku minutach pokrojoną w paski kapustę. Składniki gotuj do miękkości, a następnie dodaj masło, sok z cytryny i przecier pomidorowy oraz dopraw wszystko solą, pieprzem i cukrem. Dorzuć fasolkę i całość gotuj jeszcze chwilę. Wlej śmietanę rozprowadzoną niewielką ilością zupy, wsyp posiekany koperek i wymieszaj.
Barszcz najlepiej smakuje po odgrzaniu.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych