Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Babka poznańska z dżemem

Potrzebne składniki:

AdobeStock_120816422

Lista zakupów

Wyczyść listę

Masło rozpuść i zostaw do ostygnięcia. Obie mąki oraz proszek do pieczenia połącz ze sobą i przesiej. Dorzuć jajka, sok z cytryny i cukier. Ciasto utrzyj do jednolitej masy i dodaj małym strumieniem ostudzone masło oraz skórkę z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj. Formę natrzyj masłem klarowanym, posyp bułką i wlej do niej ciasto. Babkę piecz w temperaturze 200°C do momentu, aż patyczek, który wetkniesz w ciasto, będzie całkowicie suchy po wyjęciu. Gotową babkę ostudź, posyp z wierzchu przesianym cukrem pudrem. Ukrojone kawałki podawaj z dżemem.

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Zobacz na filmie, jak to zrobić:

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
0 0 głosy
Ocena
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zostaw komentarz!x
()
x