Zobacz w kilku krokach, jak przygotować pyszną pizzę!
Krok 1
W miseczce przygotuj rozczyn: drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj 3 łyżki wody, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce, nakrywając miskę ściereczką.
Krok 2
Resztę mąki przesiej, dodaj do niej gotowy rozczyn, sól i oliwę. Zagnieć ciasto i wyrabiaj je co najmniej 10 minut.
Krok 3
Z ciasta uformuj kulę, obsyp mąką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Pod koniec tego czasu rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury (250 stopni).
Krok 4
Przygotuj sos. Passatę lub przecier pomidorowy wymieszaj z oregano, oliwą, obranym i posiekanym czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.
Krok 5
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Z każdej z nich uformuj kulę – tocz okrągłym ruchem przez 2-3 minuty. Rozwałkuj ja na dwa placki i posmaruj przygotowanym sosem pomidorowym.
Krok 6
Wierzch pizzy obsyp startą mozzarellą. Piecz 10-15 minut.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych