Mleko wymieszaj z drożdżami i cukrem, odstaw na 20 min, by drożdże zaczęły pracować. Potem dodaj resztę składników i wyrób ciasto, na końcu wlej roztopioną margarynę. Kiedy ciasto będzie miękkie, uformuj z niego kulę, włóż ją do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw na mniej więcej 90 min, aby ciasto wyrosło. Po tym czasie jeszcze przez chwilę wyrabiaj ciasto, uformuj nieduże bułeczki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 30 min. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj bułeczki roztopionym masłem. Piecz mniej więcej 20 min w temperaturze 190 st. C. Następnie wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Bułeczki idealne komponują się zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych