Wymieszaj mąkę z brązowym cukrem, kawałkami schłodzonego masła i wyrabiaj, by powstała kruszonka (ciasto nie może się zlepić). Schłodź przez 10 min w lodówce. Wiśnie wydryluj i osącz. Ceramiczne naczynie do zapiekania wysyp 1/3 ciasta. Rozłóż na nim równą warstwę wiśni, na nich rozsyp resztę kruszonki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 30 min.
Zrób sos:
Rozgrzej głęboki rondel z grubym dnem, wsyp biały cukier. Dodaj wodę i podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się bursztynowa. Dodaj 6 łyżek masła i mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietanę i mieszaj, aż sos będzie gładki. Gorące porcje wiśni w kruszonce rozłóż na talerzach lub w pucharkach, każdą uzupełnij kulką lodów i polej sosem.
Składniki na sos:
szklanka białego cukru
4 łyżki wody
6 łyżek masła
1/2 szklanki śmietany kremówki
opakowanie lodów śmietankowych z wiśniami
Smacznego!
Dodaj do ulubionych