Całe opakowanie budyniu rozpuść w 200 ml chłodnego mleka. Pozostałe 200 ml mleka podgrzej. Do gorącego mleka dodaj rozpuszczony budyń. Dokładnie mieszaj do momentu, aż budyń zgęstnieje. Ostaw budyń na bok i poczekaj aż przestygnie. Ciasto francuskie rozwiń i podziel na pół. Pierwszą połówkę podziel na mniejsze kwadraty. Na środek każdego kwadratu wyłóż łyżeczkę powideł i zawiń w kształt trójkąta. Boki dośnij widelcem. Drugą część ciasta podziel na prostokąty. Na bok każdego prostokąta wyłóż odrobinę budyniu. Ciasto złóż na pół, boki dociśnij dokładnie widelcem. Jajko roztrzep i posmaruj nim każde ciasteczko. Możesz je przystroić płatkami migdałów lub orzechami włoskimi i cynamonem. Piecz w piekarniku zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. Gotowe ciasteczka przełóż na półmisek i poczekaj aż przestygną.
Składniki na pierwsze nadzienie:
5 łyżek powideł śliwkowych Lewiatan
Składniki na drugie nadzienie:
1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
400 ml mleka Lewiatan 3%
Smacznego!
Dodaj do ulubionych