Karczek umyj i pokrój w plastry. Każdy plaster posyp solą, pieprzem i papryką oraz oprósz mąką. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż mięso z obu stron na złocisty kolor, po czym ułóż je w naczyniu do zapiekania. W miseczce wymieszaj wodę, oliwę, miód, sól i pieprz. Tak powstałą zaprawą polej mięso i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz pod przykryciem około 1 godziny.
Przygotuj salsę: do garnka wlej pomidory wraz z całą zalewą, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i wyciśnięty czosnek. Gotuj na małym ogniu. Na koniec przypraw solą, pieprzem, papryką w proszku i cukrem.
Składniki na salsę:
1/2 czerwonej papryki
1 puszka pomidorów bez skórki Lewiatan
1/4 cebuli białej
1/4 cebuli czerwonej
3 ząbki czosnku
sól
pieprz czarny mielony
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
cukier do smaku
Smacznego!
Dodaj do ulubionych