Barszcz:
Obrane i pokrojone na mniejsze części buraki zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około pół godziny. Dodaj 2 łyżki octu jabłkowego, 2 łyżki cukru i gotuj kolejne 5 minut. Pozostałe, pokrojone warzywa zalej wodą. Dodaj przyprawy. Gotuj do miękkości warzyw. Do ugotowanego wywaru z buraków dodaj wywar z warzyw. Gotuj na bardzo małym ogniu przez kolejne 15-20 minut.
Paszteciki:
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmaż na maśle klarowanym, dodaj starte na grubych oczkach pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż około 5 minut. Ciasto francuskie pokrój na prostokąty. Na część każdego prostokąta wyłóż farsz pieczarkowy i zawiń. Paszteciki posmaruj jajkiem. Piecz w piekarniku zgodnie z zaleceniami producenta.
Składniki na paszteciki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 kg pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
jajko do posmarowania ciasta
pieprz czarny ziarnisty
sól
Barszcz podawaj w towarzystwie pasztecików.
Smacznego!