Chłodnik:
Sok przelej do garnka i podgrzej. Zdejmij z ognia. Dopraw cukrem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem. Dodaj startego na grubych oczkach ogórka i rzodkiewkę, posiekany koperek oraz szczypiorek. Dodaj kefir i dokładnie wymieszaj. Podawaj z ugotowanym jajkiem i świeżym koperkiem.
Składniki na chłodnik:
1 sok warzywny z burakiem Lewiatan 330 ml
500 ml kefiru
pęczek rzodkiewki
1 ogórek zielony
1/2 pęczka koperku
pęczek szczypiorku
sok z połowy cytryny
4 jajka ugotowane na twardo
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki cukru
sól
pieprz
Gazpacho:
Obrane ze skórki i pokrojone pomidory zalej sokiem pomidorowym. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i ogórka. Następnie dodaj drobno posiekaną szalotkę, czosnek, chilli, przemieszaj. Dodaj oliwę, miąższ z chleba i zblenduj. Włóż do lodówki na około godzinę. Podawaj z grzankami i chilli.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych