Drożdże zetrzyj z cukrem, łyżką mąki oraz łyżką ciepłego mleka. Rozczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 min. Pozostałą mąkę przesiej, wlej mleko i wyrośnięty zaczyn z drożdży, dodaj jajka oraz szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Kiedy się pojawią, dodaj rozpuszczone masło i dalej wyrabiaj ciasto (gotowa masa powinna odchodzić od ręki). Przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie śmietankę zmiksuj z serkiem mascarpone (oba składniki powinny być schłodzone). W garnku zagotuj wodę, załóż na naczynie lnianą ściereczkę i obwiąż je sznurkiem. Ściereczka powinna być napięta. Następnie z wyrośniętego ciasta ulep kulki, ułóż je na ściereczce, przykryj miską i gotuj na parze około 20-25 min. Na gotowe kluchy wyłóż masę ze śmietany i mascarpone oraz posyp pokrojonymi drobno owocami.
Składniki na sos:
6 plastrów ananasa w lekkim syropie Lewiatan
6 kawałków brzoskwiń w lekkim syropie Lewiatan
500 ml śmietanki kremówki 30%
150 g serka mascarpone
Smacznego!
Dodaj do ulubionych