Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odsącz je nad miską za pomocą sitka. Zebraną w misce wodę delikatnie wylej, a zgromadzoną na dnie naczynia skrobię przełóż do startych ziemniaków. Pokrojony w drobną kostkę boczek podsmaż na patelni. Dodaj drobno posiekaną cebulę
i smaż całość do momentu, kiedy cebula nabierze złotego koloru. Podrumienione składniki przełóż z patelni do masy ziemniaczanej i całość dopraw pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną oraz jajka i wszystko dokładnie wymieszaj. Formę do pieczenia wysmaruj masłem lub olejem i wlej do niej masę. Babkę piecz w temperaturze 180°C przez około 1,5-2 godz.
Po wyjęciu z piekarnika jej wierzch powinien być zarumieniony i chrupiący. Gotowe danie podaj z kwaśną śmietaną lub jako dodatek do mięsa.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych