Sprawioną kaczkę natrzyj majerankiem, solą i pieprzem. Obierz i pokrój jabłka w plastry grubości ok. 1 cm. Wymieszaj z majerankiem, napełnij owocami kaczkę, zaszyj bawełnianą
nicią i włóż do lodówki na kilka godzin. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-190 stopni C. Brytfannę natłuść smalcem, włóż do niej kaczkę, podlej małą ilością wody, wstaw do gorącego piekarnika, piecz ok. 2 godzin. Co 15-20 minut polewaj kaczkę powstałym sosem. Po około 45 minutach przekręć tuszkę, aby zrumieniła się równomiernie z drugiej strony, a po
80 minutach natnij skórę między udami a korpusem, by wytopić tłuszcz. Po upieczeniu zostaw kaczkę w piekarniku jeszcze na kwadrans, by „odpoczęła”. Podawaj z kluskami śląskimi i sałatką z czerwonej kapusty.
Smacznego!
Dodaj do ulubionych