Żółtka przetrzyj przez sito. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj zimne masło cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i szybko oraz dokładnie posiekaj nożem. Następnie szybko zagnieć ciasto, zawiń w papier lub folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie 3/4 ciasta rozwałkuj na grubość około 1 cm. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Boki wyłóż uformowanym w wałek pozostałym ciastem. Nożem zrób wzorek w paseczki, spód ciasta ponakłuwaj widelcem. Włóż do zimnego piekarnika, nastaw na 200 stopni i piecz przez 25 minut na jasno-złoty kolor. Po pieczeniu ciasto pozostaw do ostygnięcia, po czym posmaruj masą kajmakową. Wierzch udekoruj fantazyjnie bakaliami Lewiatan.
Do dekoracji możesz użyć:
- rodzynki sułtańskie Lewiatan
- morele suszone Lewiatan
- migdały łuskane Lewiatan
- suszona żurawina Lewiatan
- wiórki kokosowe Lewiatan
- orzechy włoskie Lewiatan
- papier do pieczenia Lewiatan
Smacznego!
Dodaj do ulubionych